Συμμετοχή και παραγώγη νοήματος: Παρεμβατικές δράσεις στη δημόσια σφαίρα.1

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Από τη ΡΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ

ΕΕ

Η Ευαγγελία Μπασδέ κη σπούδασε σχέδιο, γραφικές τέχνες, συ

ντήρηση έργων τέχνης και αρχαιοτήτων στην Αθήνα και στη συνέχεια Καλές Τέχνες στην Αγγλία (Master of Art, 2003). Εχει παρουσιάσει δουλειά της στην Αγγλία (περφόρμανς, ομαδικές εκ θέσεις) και σε ομιλίες-παρουσιάσεις (Θεσσαλονίκη, Αθήνα).

Τρέλα ή αφύπνιση;

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ατομική της έκθεση, παρουσιάζει τα βίντεο της διπλωμα τικής της, «Art is beautiful», διάρκει ας 5 λεπτών και «Charlie», διάρκειας 12 λεπτών, στην γκαλερί «ΑΔ», Παλ λάδος 3, τηλ. 210 3228785, μέχρι 16 Οκτωβρίου. Επόμενο βήμα, η συμ μετοχή της στην ομαδική έκθεση «Πάσχον σώμα»,5 έως 30 Οκτωβρί ου, «Νέες Μορφές», Αθήνα, και στην δεύτερη Μπιενάλε του Τελ Αβίβ, 19 έως 23 Νοεμβρίου.

«ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ κατά τη διάρκεια των σπουδών μου οι βρετανοί καθηγητές, φλεγ ματικά αλλά και χαριτωμένα, έλεγαν, “είναι τρελό αυτό που κάνεις”. Δεν νομίζω ότι τα βίντεο που παρουσίασα στο πτυχίο μου τους ξάφνιασαν, μάλλον το περίμεναν», λέει η Ευαγγελία Μπασδέκη. Σήμερα, το «Art is beautiful» και το «Charlie», οι δύο βιντεο σκοπημένες από την ίδια μοναχικές παραστάσεις της, αφού πέρασαν με έπαινο τις ε ξετάσεις του διπλώματος, έχουν ξεκινήσει το εικαστικό τους ταξίδι προς τα έξω. Προς το κοινό. «Ο πόνος για το θεατή είναι μάλλον μεγαλύτερος», πιστεύει η ίδια. Ποιος άλ λωστε δεν θυμάται τα παιδικά δαχτυλάκια τρυπημένα με καρφίτσες «κοίτα, κοίτα μα μά» και τις ανατριχιασμένες μανούλες «φύγε, να μην σε βλέπω»; Γελάει, «εγώ, ήδη τό τε, πέρναγα και κλωστή», λέει.

Μη

ΣΤΟ «ART IS BEAUTIFUL» κεντάει στην αριστερή της παλάμη ένα μοτίβο. «Το κέ νταγα δύο μέρες, στο στούντιο, η κάμερα ήταν απέναντι σε ένα τρίποδο. Μόνη μο ντάρισα το βίντεο. Φυσικά και δεν πήρα φάρμακα για τον πόνο, δεν θα είχε καμία α ξία. Προφανώς και γνώριζα και με ενδιέφεραν οι μαζοχιστικές περφόρμανς, η σωμα τοποίηση της αγωνίας του δημιουργού. Πειραματίστηκα για ένα χρόνο μέχρι να α ποφασίσω να χρησιμοποιήσω το σώμα μου ως μέσον. Την πρώτη φορά έραψα με ταξύ τους τα δάχτυλά μου. Το χέρι του καλλιτέχνη συμβολικά άχρηστο, αδύναμο για επικοινωνία…» Ποιος είναι σήμερα ο ρόλος του καλλιτέχνη, η αποτελεσματικότητα της φωνής του; Πόσο διαρκεί ο απόηχος από ένα καρναβάλι, ένα σόου, ένα σοκ όπου όλα επιτρέπονται; «Η απάθεια του κοινού είναι μεγαλύτερη από την οποιαδήποτε επι τετραμμένη τρέλα του καλλιτέχνη», πιστεύει η Ευαγγελία Μπασδέκη. «Στο εστιατόριο του Ντάμιεν Χιρστ στο Λονδίνο, ο κόσμος τρώει, υποθέτω ευχάριστα, δίπλα σε έργα

όπως η αγελάδα που σαπίζει…». Το «αισθητικό άλλοθι» μάλλον την ενοχλεί.

ΕΠ

Βιο.

EM

con

Con

ΔΙΟ Λογ

HOT

112 Εψιλον

Hum

ΦΟ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here